Nousiko autokuume? Lue tämä ensin

Lapselle saattaa syntyä koirakuume tai hevoskuume. Tauti saattaa edetä koira- tai hevoshulluudeksi. Lapsen vanhemmat saattavat potea matkakuumetta. Viikonloppu Wienissä tai itsensäetsimisretriitti Indonesiassa voisi tulla tarpeeseen. 

Isä tai äiti saattaa potea myös autokuumetta. Auto on tarpeen monissa paikoissa pitkien välimatkojen maatamme. Helsingin keskusta on yksi niistä paikoista, joissa oma auto olisi pikemminkin riesa. Jos tie vie joskus Helsingistä pois päin, esimerkiksi maalla asuvien sukulaisten luo, on auto varteenotettava vaihtoehto.

Kuopiossa, Juuassa, Sodankylässä ja esimerkiksi Sievissä oma auto voi olla ainut tapa saada arki rullaamaan. Autoa tarvitaan siksi, että lapset saataisiin tarhaan, ja että oma takapuoli olisi ajoissa konttorin tuolilla. Autoa tarvitaan myös kaupassa käymistä, mummon luona käymistä, balettikouluun pääsemistä ja polttopuukuorman hakemista varten. 

Autokuume voi syttyä, vaikka pihassa olisi jo yksi auto. Vanha auto voi hajota, sitä voi olla ikävä ajaa tai se vaikuttaa uudempien mallien vieressä jo ikivanhalta. Uuden auton tuoksu voi houkutella ottamaan ison lainan, jotta auton voisi vaihtaa nuorempaan. Ehkä autokuumeinen puoliso haluaa oman auton, tai kenties autokuume onkin iskenyt perheen 17- ja 18-vuotiaisiin? Haluatko kakkosauton, kuten museokilvissä olevan helmen tai autourheiluun sopivan kiiturin? Niin tai näin, nämä vinkit kannattaa lukea aivan ensimmäiseksi.

Mistä lainaa auton ostoon?

Moni suomalainen ostaa käytetyn auton sen sijaan, että upottaisi 10–50 000 euroa upouuteen koslaan. Olipa mielessä trokari-Tompan viidelläsadalla myymä mersu tai uusin Teslan huimaavine hintalappuineen, on aivan ensimmäiseksi selvitettävä oma rahatilanne. Onko sinulla käteistä auton ostoon? Jos ei ole, mistä kannattaa hakea lainaa autoa varten?

Ota huomioon myös auton huolto- ja korjauskulut. Mitä vanhempi auto, sitä enemmän kannattaa varata sen korjauksiin. Autokaupoilla kannattaakin kiinnittää huomiota auton huoltokirjaan – se on paljon tärkeämpi kuin renkaiden urasyvyys, oven naarmut tai istuimen tahraisuus. 

Jos autoa on huollettu säännöllisesti, on luvassa huolettomampia kilometrejä kuin siinä tapauksessa, että jakopääremonttia ei ole tehty aikoinaan, ja edellisestä öljynvaihdostakin on jo 30 000 kilometriä. Mikäli huoltokirjaa ei ole tai huomaat isojen remonttien olevan tekemättä, mieti kaksi kertaa, kannattaako kirjoittaa nimi kauppakirjaan. Säästäminen tässä vaiheessa voi kostautua myöhemmin. 

Kun tiedät haluamasi auton hankintahinnan ja mahdollisten edessä olevien remonttien arvioidun loppusumman, olet valmis kilpailuttamaan lainat. 

Autoliikkeet tarjoavat usein osamaksusopimusta. Ota huomioon, että se on usein hyvin kallis tapa ostaa auto. Vakuudellinen pankkilaina olisi paljon edullisempi. Jos sinulla ei ole antaa lainalle vakuuksia, on yksi tapa ottaa vakuudeton kulutusluotto netistä. Hyvällä tuurilla sinulle järjestyy kuluton ja koroton ensilaina

Vaikka lainasta pitäisikin maksaa korkoja ja kuluja, on vuoden 2019 korkokatto asettanut niille ylärajan, ja vuonna 2020 lainaa ottavat voivat nauttia väliaikaisesta, puolta pienemmästä korkokatosta. 

Kun kilpailutat lainoja, kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon. Se on ainoita mittareita, mitä tarvitset. Mitä edullisempi todellinen vuosikorko, sitä halvempi laina.

Mitä muistaa autokaupoilla?

Autokauppa

Kun olet löytänyt sekä auton että rahoituksen, on aika aloittaa kauppojen hierominen tosimielellä. 

Tarkasta auton rekisteri- ja verotiedot sekä myyjän henkilöllisyys. Se, onko autossa kilvet vai ei, ei takaa sen liikennekäytössä olemista. Jos auto on poistettu liikennekäytöstä esimerkiksi maksamattomien verojen takia, ei autolla saa ajaa.  

Kun hinta miellyttää molempia osapuolia, allekirjoittakaa kauppakirja (kauppakirjapohjan voi tarvittaessa ladata ja tulostaa netistä). Myyjän tulee antaa sinulle joko kaksi viikkoa voimassa oleva digitaalinen koodi tai rekisteröintitodistuksen kakkososa. Jommallakummalla voit rekisteröidä auton omiin nimiisi. Koodin avulla voit hoitaa ajoneuvon siirtämisen omiin nimiisi vaikka keskellä yötä, ja hinta on vain pari euroa. Muista myös liikennevakuutuksen ottaminen!

Jos myyjä ei syystä tai toisesta voi toimittaa koodia (eli myyjänä on esimerkiksi monesta jäsenestä koostuva kuolinpesä), on ainoa vaihtoehto käydä rekisteröimisiä tekevässä katsastuskonttorissa. Varaudu monta kertaa kalliimpaan palvelumaksuun, pitkiin jonotus- ja odotusaikoihin sekä toimimiseen katsastuskonttorin aukioloaikojen puitteissa toimimiseen. Katsastuskonttori saattaa olla auki vain 9–17 välisenä aikana, ja matkaa sinne voi olla parisataa kilometriä. Jos kukaan ei voi käydä puolestasi katsastuskonttorissa, itse et jouda eikä myyjä voi toimittaa koodia, on tilanne melko hankala.