Näin rakennat toimivan autotallin

Autotallia käytetään usein muuhunkin kuin auton säilyttämiseen. Toimivaan autotalliin mahtuu myös kakkosauto, ruohonleikkuri, mönkijä ja muuta moottorillista kalustoa. Autotallissa hoituu myös talvirenkaiden säilytys ja auton korjaaminen. Joissain autotalleissa on jopa monttu, minkä avulla vaihtaa öljyt itse. 

Autotalli pesee mennen tullen pelkän autokatoksen tai edullisen pressutallin. Pressutalli suojaa kyllä autoa, mutta voi lennellä tuulen mukana. Sään pieksemä pressu pitää aika ajoin vaihtaa, ja sen päältä on muistettava poistaa sekä vesi- että lumimassat. 

Lämmin autotalli tekee talviautoilustakin monin tavoin mukavampaa. Talon väriin ja tyyliin sopiva autotalli on myös kaunis katsella. 

Autotallia voi käyttää myös muuhun kuin autojen säilyttämiseen ja huoltamiseen. Autotalli on ihanteellinen paikka nikkaroida tai säilyttää juureksia ja hilloja. Monet bänditkin harjoittelevat aluksi autotalleissa. 

Eikö sinulla vielä ole autotallia? Lue tästä artikkelista vinkit autotallin rakentamiseen!

Kolme tapaa rakentaa toimiva autotalli

Autotalli

On kolme tapaa rakentaa toimiva autotalli. Ensimmäinen on teettää autotalli ammattilaisilla. Toinen on rakentaa autotalli kokonaan itse, eli niin sanotusti pitkästä tavarasta. Kolmas tapa on kahden edellisen välimuoto. Tehtaalta voi tilata autotallielementit, joiden avulla autotallin voi koota itse ehkä jo kolmessa päivässä.

Miksi teettää autotalli?

Autotallin teettäminen tulee todennäköisesti kaikista kalliimmaksi, mutta se on helpoin tapa saada pihalle hieno autotalli. Säästä aikaa, vaivaa ja hermoja, ja rakennuta autotalli! Muista kuitenkin kilpailuttaa urakoitsijat keskenään, sillä näin voit säästää jopa tuhansia euroja.

Autotalli itse tehtynä – saat sellaisen kuin haluat

Kun teet autotallin itse, saat bemarillesi tai volkkarillesi juuri sellaisen autotallin kuin haluat. Voit rakentaa erillisen varastohuoneen tai vaikka sen montun öljynvaihtoa varten. 

Varaa kuitenkin aikaa reilusti. Rakennusurakoilla on taipumus venyä. Milloin syynä on materiaalien toimitusvaikeudet, milloin syysflunssa tai työpaikan ylityövaatimukset, milloin oikaisua vaativa rakennusvirhe…

Mieti kaksi kertaa, haluatko uhrata kallista vapaa-aikaasi autotallin rakentamiseen – ja osaatko varmasti toteuttaa perustukset. Kattokin pitää osata rakentaa niin, ettei se vuoda. 

Vaikka luottaisit osaamiseesi ja tietäisit aikasi (ja voimiesi!) riittävän, tulee sinun teettää ainakin sähkövedot sekä mahdolliset putkityöt ammattilaisilla. Autotalli tarvitsee ehdottomasti sähköt, mutta juokseva vesi ei ole välttämätön. On kuitenkin kiva päästä pesemään välillä kädet. Vesipiste auttaa myös auton pesussa. Huomaa, ettei autoa saa pestä omassa pihassa kovin usein, sillä pesuvedessä voi olla esimerkiksi öljyjäämiä.

Autotallin tekeminen itse on todennäköisesti se halvin tapa saada autotalli. 

Autotalli valmiista elementeistä

Netistä löytyy vaikka mitä. Nettikaupoista löytyy muun muassa laaja vinyylikorkkivalikoima, laadukkaita kattopeltejä, ilmanvaihtolaitteita ja kaiken maailman hilavitkuttimia, joita hartiapankkirakentaja voi tarvita. 

Netistä löytyy myös autotallielementtejä myyviä yrityksiä. Valitse sopivan kokoinen autotalli ja tilaa elementit pihaasi. Enää ei puutu kuin osien yhdistäminen! 

Varaudu myös sähkötöiden ja perustusten teettämiseen. Tarkasta sekin, kuuluvatko toimitukseen vesikatemateriaalit vai ei. Saatat tarvita myös uusia työkaluja, kuten naulapyssyn. Harkitse naulaimen ostamista tai vuokraamista konevuokraamosta etenkin silloin, jos kärsit tenniskyynärpäästä tai muista käsivaivoista. Naulaamista piisaa, ja ruuvienkin kanssa saat varmasti ahertaa ihan tarpeeksi. Työ sujuu kuitenkin joutuisasti ja stressittömästi, sillä materiaalit eivät lopu kesken, ja laudat ovat valmiiksi mittoihinsa sahattuja. Mukana on todennäköisesti kuvalliset ohjeet, joiden avulla autotallin kasaaminen onnistuu vasta-alkajaltakin. 

Osa työvaiheista vaatii apulaista. Jos puoliso, kaveri tai naapuri ei jouda ojentelemaan lautoja tai auttamaan erilaisissa nostotöissä, voit hankkia apulaisen esimerkiksi TE-toimiston avulla. Nettiä selaamalla löydät todennäköisesti myös rakennusapulaisia, jotka tekevät rakennustöitä alueellasi tuntipalkalla ja omalla toiminimellä. Tuntipalkka voi olla esimerkiksi 15 euroa, joten kovin paljoa nosto- ja kantoavusta ei tarvitse pulittaa. 

Elementeistä rakennettavien autotallien hinnat alkavat noin 8000 eurosta. Hintaan saattavat sisältyä niin autotallin ovi kuin ikkunatkin. 

Miten maksaa autotalli?

Autotallin rakentamiskustannukset voi maksaa säästöillään tai lainarahalla. Edullisin laina autotallin rakentamiseen on vakuudellinen pankkilaina. Kysy lainatarjous vähintäänkin kahdesta pankista, mieluiten useammasta. 

Jos sinulla ei ole antaa vakuuksia lainalle, on vakuudeton kulutusluotto yksi mahdollisuus. Kilpailuta vakuudettomat lainat erityisellä huolella, sillä kulutusluotoissa voi olla korkea korko viimeaikaisista korkokatoista huolimatta. 

Tee jo etukäteen laskelmat siitä, millä aikataululla voit maksaa lainan. Tarvittaessa voit hankkia myös pressutallin (noin 200 euroa).