Miksi autojen Katsastus on tärkeää?

Autot pitää katsastaa säännöllisesti. Katsastuksen yhteydessä tarkastetaan autot päästöt, jarrut ja muut yksityiskohdat. On kaikkien etu, että maanteillä liikkuu vain turvallisia ja toimivia autoja. Katsastuksen hinta on vain muutaman kympin, joten se on pieni raha siitä, että saa tiedon mahdollisista vioista ajoissa.

Kuinka usein autot katsastetaan?

Jos ajat vain uusilla autoilla ja vaihdat auton uuteen parin vuoden välein, voit välttyä katsastuksilta kokonaan. Uuden lain mukaan uusia autoja ei tarvitse katsastaa lainkaan. Vain yli nelivuotiaat autot pitää käyttää katsastusasemalla, mutta ei suinkaan joka vuosi; joka toinen vuosi riittää. 

Jos autosi on yli kymmenen vuotta vanha, tulee se katsastaa joka vuosi. Ei haittaa, vaikka et muistaisi autosi ikää tai sitä, koska se on viimeksi katsastetut. Voit tarkastaa autosi tiedot (kuten seuraavan määräaikaiskatsastuksen ajankohdan) esimerkiksi Traficomin verkkosivuilta. 

Miten säästää auton katsastuskuluissa?

Vähänkään isommilla paikkakunnilla on useita katsastusasemia. Kilpailuta ne keskenään, niin saat autosi katsastettua mahdollisimman halvalla. Ole tarkkana, kun kilpailutat katsastusasemia keskenään. Jokin asema voi mainostaa 19 euron katsastusta, mutta veloittaa muita enemmän päästömittauksista. Vertaile siis katsastusten kokonaishintoja. Tutustu myös siihen, saatko alennuksia esimerkiksi Autoliiton asiakkuuden nojalla (jos siis satut kuulumaan Autoliittoon).

Vieläkin enemmät voit säästää, jos valmistelet autosi katsastukseen niin hyvin, että se menee kerralla läpi. Uusintakatsastus on usein edullisempi kuin määräaikaiskatsastus, eikä sen yhteydessä tarvitse tehdä esimerkiksi päästötestejä. 

Voit valmistella autosi itse tai käyttää sen huoltamolla. Näin saat korjattua mahdolliset epäkohdat ennen katsastuspäivää. Palanut lamppu tai kulunut pyyhkijänsulka ei yleensä ole hylkyperuste, mutta lamppu ja sulat kannattaa silti vaihtaa – jo sen takia, että niillä on suuri merkitys ajoturvallisuuteen! Joskus katsastusinsinööri saattaa antaa hylkäyspäätöksen siksi, ettei tuulilasinpesunestettä ole riittävästi säiliössä, joten ei kannata ottaa turhia riskejä. Tarkasta autosi mahdollisimman hyvin ennen katsastushetkeä, niin et joudu maksamaan pariakymppiä siitä, ettei ”pissapoikaa” ollut tarpeeksi. 

Meneekö se läpi vai ei? Tavallisia syitä hylkäykseen

Auton korjaus

Edellä mainittiin siitä, että leiman saaminen voi kaatua siihen, ettei pyyhkijänsulkia ole vaihdettua tai tuulilasinpesunestesäiliötä täytetty. Tällainen on kuitenkin melko harvinaista. Tavallinen syy auton hylkäämiseen on vioittunut jarrujärjestelmä. Vialliset jarrut ovat paljon suurempi riskitekijä liikenteessä kuin kesken kaiken loppuva tuulilasinpesuneste (varsinkin, kun nestettä saa miltä tahansa huoltoasemalta, ja tuulilasinpesunestesäiliön täyttäminen on erittäin helppoa). Jarrujärjestelmän viat voivat liittyä jarrupaloihin tai jarruletkuihin. Kaikeksi onneksi esimerkiksi jarrupalojen vaihtaminen on nopea ja edullinen homma.

Myös akseliston kiinnityksessä ja nivelpisteissä havaitut viat voivat johtaa hylkäämiseen, ja tällainen onkin yleistä. Jos nivelpisteet ovat liian väljät tai jousitus ja iskunvaimennus ovat puutteellisia, saatat saada hylkäyksen ja korjauskehotuksen. Katsastaja kertoo, missä ajassa auto pitää kunnostaa ja käyttää uusintakatsastuksessa. Jos et ehdi hoitaa asiaa kuntoon siinä ajassa, et saa enää ajaa autollasi. 

On mahdollista, ettei autosi mene läpi katsastuksesta, mutta asiaa ei kannata sen kummemmin stressata. On vain hyvä, että isot tai pienet viat paljastuvat nyt. Katsastuksen jälkeen voit kilpailuttaa autokorjaamot saadaksesi menopelisi jälleen hyvään kuntoon ilman liian suuria kustannuksia. 

Luultavasti et stressaakaan itse katsastusta vaan sitä, kuinka kalliiksi autokorjaamot autosi mahdollisesti tarvitsemat korjaukset katsovat. Joskus jonkin pienenkin vian korjaaminen voi maksaa tonnin tai pari. Silloin on aika pysähtyä miettimään, kannattaako autoa enää korjata, ja mistä hankkia rahat auton korjauttamiseen tai sen vaihtamiseen.

Mistä saada rahaa katsastukseen ja auton korjaamiseen tai vaihtamiseen?

Auton rahoitus

Katsastuksen hinta on noin 30–70 euroa. Jos auto ei mene läpi katsastuksesta, voi auton korjauttaminen maksaa ihan mitä tahansa muutamasta kympistä muutamaan tuhanteen euroon. Jos päädyt vaihtamaan auton, tarvitset ainakin joitain satasia, mutta mahdollisesti jopa useita kymmeniä tuhansia. Voit antaa vanhan autosi vaihdossa, mutta jos sillä ei ole leimaa, ei sen arvo ole suuren suuri. 

Jos tarvitset lainaa, etsi paras joustoluotto netistä. Paras joustoluotto on edullinen, ja rahansiirrot hoituvat nopeasti. Joustoluotolta voi tehdä erikokoisia nostoja oman luottorajan (esimerkiksi 2000 €) puitteissa. Voit nostaa 50 euroa katsastusta varten ja seuraavana päivänä vaikka 500 euroa auton korjaamiseksi.